Checklist with ballpoint pen. Close-up.
Päihdekeskustelun muistilista
15.12.2015
Grillijuhlat
Alkoholinkäyttö lasten seurassa vaatii tervettä järkeä
4.4.2016
Näytä kaikki

Vertaisohjaajan työstä hyötyvät kaikki!

Conceptual image of human hands together with blue sky above

Conceptual image of human hands together with blue sky above

ånni-hanke käynnisti syksynä 2015 Joensuussa ånni yhdessä -vertaistuokioiden sarjan, jossa 10–13-vuotiaat lapset ja heidän perheensä saavat mahdollisuuden keskustella päihteistä ja niiden käyttöön liittyvistä kulttuurien välisistä eroista. ånni-hanke selvittää suomalais- ja venäläisväestön yhtäläisyyksiä ja eroja päihdekeskustelussa Pohjois-Karjalassa ja siksi ånni yhdessä -vertaistuokioita järjestetään kevään 2016 aikana Joensuun lisäksi muuallakin maakunnassa.

Vertaistuokioissa pohditaan myös vanhemmille ja perheille tarkoitettuja keinoja lasten ja nuorten päihteiden käytön ennaltaehkäisemiseen. ånni-hanke järjestää tuokiot yhteistyössä eräiden Joensuun alakoulujen kanssa.

Vertaistuokioiden vetämiseen koulutetaan alueen asukkaista päihdekeskustelusta kiinnostuneita aikuisia vertaisohjaajiksi. Eräs heistä on kolme vuotta Suomessa asunut Tatiana Moskvina, joka oli mukana lokakuussa pidetyssä ensimmäisessä pilottikoulutuksessa.

Hän harjoitteli ohjaajana toimimista marraskuun lopussa Lähiötalolla Rantakylässä Joensuussa ja joulukuun toisella viikolla koittivat ensimmäiset varsinaiset omat vertaistuokiot.

Omakohtaisuus on vertaisuudessa tärkeää

Tatiana Moskvina kuuli ånni-hankkeesta ja mahdollisuudesta toimia vertaisohjaajana 13-vuotiaan poikansa vanhempainillassa Itä-Suomen koulussa. ånni-hankkeen aluetyöntekijä Ekaterina Väänänen kertoi illassa hankkeesta ja kutsui vanhempia vertaisohjaajakoulutukseen. Kouluttajina toimivat Mannerheimin Lastensuojeluliiton koordinaattorit Marjo Haikara ja Annemari Sinikorpi.

Tatianaa innosti koulutuksessa erityisesti asian omakohtaisuus.

– Haluan oppia itse ja auttaa myös muita. 6.luokkalainen poikani on alkavassa murrosiässä ja haluan olla parhaalla tavalla hänen tukenaan opastamassa vastuulliseen elämänhallintaan. Päihdekeskustelun vertaisohjaajan työstä on hyötyä niin omassa perheessä kuin vertaistuokioissakin, Tatiana Moskvina kertoo.

Kolmen lapsen äiti meni vertaisohjaajakoulutukseen kiinnostuneena ja avoimin mielin. Koulutuksessa oli viisi osallistujaa ja ohjelmaan kuului yksin tehtäviä harjoituksia sekä toisiin koulutettaviin tutustumista avoimen keskustelun ja pohdinnan avulla.

– Saimme pohtia millainen olen vanhempana ja ohjaajana. Esittäydyimme ja kävimme pohdintoja kysymyskorttien ja erilaisten kuvien avulla. Keskustelimme päihteistä ja niiden vaikutuksista lapsiin ja siitä miten ylipäänsä käydä keskustelua heidän kanssaan. Koulutuksessa pohdittiin myös menetelmiä ja keinoja, joiden avulla toteuttaa onnistuneen koulutuksen. Saan nyt käyttää itse samoja apuvälineitä toimiessani kouluttajana, Tatiana sanoo.

Vertaisohjaajan työ vahvistaa vanhemmuutta

Sairaanhoitajaksi opiskeleva Tatiana kokee vertaisohjaajakoulutuksen tuoneen uusia ajatuksia ja varmuutta vastuulliseen vanhemmuuteen.

– Oli tosi tärkeä saada äitinä rohkeutta päihdekeskustelun aloittamiseen lasten kanssa ja saada siinä käytettäviä sanoja. Koulutus toi myös varmuuden siihen, että osaan toimia vertaisohjaajana. Sain nostaa avoimesti esille itselleni tärkeitä kysymyksiä ja tunteita. Tämä on tärkeää, kun on kyse tilanteesta, jossa ollaan helposti ujoja.

Tatiana tekee ensi keväänä sairaanhoitajan opintoihinsa kuuluvan mielenterveys- ja päihdetyön harjoittelun. Hän kokee vertaisohjaajakoulutuksen antaneen varmuutta myös ammatilliseen osaamiseen.

– Rantakylän Lähiötalolla pidetään vertaistuokioita äideille, joilla saattaa olla pieniäkin lapsia mukana. Eräänkin 4.- ja 10-vuotiaiden lasten äidin kanssa oli mukava keskustella lasten hyvinvoinnista. Tällaisessa keskustelussa haluan olla jatkossakin mukana. Tämä on mielenkiintoista ja ehkäisee myös helposti yksinäisyyttä uudessa kotimaassa.

Tatiana Moskvina muistuttaa, että vanhempien kiireessä kaikki vastuullinen keskustelu lasten kanssa helposti unohtuu. Tilanne saattaa lisätä lasten yksinäisyyttä ja aiheuttaa jopa heitteillejättöä. Vertaistuokiot tarjoavat vanhemmille eväitä niin arjen kuin tulevaisuudenkin hallintaan.

– Mitä aikaisemmin vanhemmat käyvät lastensa kanssa päihdekeskustelua sitä valmiimpia kaikki ovat tulevaisuuden kohtaamiseen. Saan esimerkiksi itse käyttää samoja keinoja ja menetelmiä vanhempana ja ohjaajana, Tatiana summaa.

Lue lisää vertaisohjaajakoulutuksista täältä!