kysymysmerkki
Kulttuurisensitiivisessä tienristeyksessä – venäläinen ja suomalainen kulttuuri kohtaavat
13.4.2016
photodune-9001252-child-thinking-m
Humalassa – milloin, missä, kenen kanssa ja kuinka paljon?
24.5.2016
Näytä kaikki

Lapset astuivat humalaisen saappaisiin

artikkeli

Kysyimme ånni-hankkeessa eri kulttuuritaustoista tulevilta, alakouluikäisiltä lapsilta, miltä humalainen ihminen näyttää. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.  Hankkeen tuottamalla videolla lapset eläytyvät spontaanisti tilanteisiin, joissa he ovat törmänneet päihteiden käyttäjiin, ja siihen, miltä tilanteet ja henkilöt ovat heidän mielestään näyttäneet tai tuntuneet.

 

 

Aikuiset ratkaisevana osana keskustelua

ånni-hanke haluaa tukea alakouluikäisten päihdekasvatusta kotona ja kouluissa huomioiden myös lasten mahdolliset eri kulttuuritaustat. Vaikka päihdekasvatus onkin monessa kodissa jo hyvällä mallilla, se täytyisi aloittaa nykyistä aikaisemmin. Jo alakouluikäisillä lapsilla on  valtava tiedonjano ja halu keskustella päihteistä. Tähän keskusteluun tarvitaan aina luotettavan aikuisen tukea.

”Usein ajatellaan että alakoululaisen kanssa ei vielä ole ajankohtaista puhua päihteistä, mutta juuri se, että lapset kokevat ja näkevät päihteiden käytön omassa arjessaan tekee siitä hyvinkin ajankohtaisen aiheen jo nuorten lasten kanssa”, sanoo hankkeen projektipäällikkö Anne Ahlefelt.

Päihteet yhä enemmän esillä lasten arjessa

Tänä päivänä yhä nuoremmat törmäävät päihteisiin tai niiden käyttäjiin omassa arjessaan. Hankekumppanit toivovat vanhempien puhuvan lapsilleen päihteistä vastuullisesti, mutta avoimesti ja neutraalisti. Keskusteluissa tulisi olla vähemmän puhetta aineista ja enemmän ilmiöistä ja sosiaalisista tilanteista, joissa lapsi näkee päihteiden käyttöä.

ånni-hanke tarjoaa kasvattajille erinomaiset käytännön työkalut päihdekeskustelun tueksi eri taustoista tulevien lasten kanssa. Toivomme, että niin mahdollisimman moni vanhempi kuin kasvatustyötä tekevä ammattilainenkin löytäisi ånni-hankkeen sivuston, ja saisi sieltä konkreettista tukea tämän tärkeän keskusteluyhteyden avaamiseksi”, Ahlefelt jatkaa.

ånni-tiimi
anne.ahlefelt(a)ehyt.fi