blogi-kuva
Jokainen tilaisuus on mahdollisuus – myös päihdekeskusteluun
6.6.2016
Jut_blog
Juteltaisko? – Suomen tärkein talk show
13.6.2016
Näytä kaikki

Kulttuurisensitiivisyyden alkulähteillä

blogi-kuva-2

Olemme saaneet kotoisassa Suomessamme entistä monipuolisemman mahdollisuuden tutustua toisiin kulttuureihin. Heidän kysymyksensä haastavat vakiintuneet ja paljolti myös luutuneet tapamme.

 

Arvokkaat naapurimme

Kulttuurisensitiivisyys tarjoaa avoimen yhteyden ihastella ja oppia toisista kulttuureista. Se on avoin keskusteluyhteys, jossa asioita saa jakaa niin arjessa kuin juhlassakin. Tällainen yhteys rikastuttaa omaa ajatteluamme ja antaa myös mahdollisuuden asioiden tekemiseen sekä ajattelemiseen toisin.

Keskustelu lähtee parhaiten siitä, että tuntee oman kulttuurinsa ja tapansa toimia. Silloin voi onnistuneesti kertoa siitä myös maahanmuuttaneille. Tämä nimitys on muuten perusteltu, koska vaikka Suomemme sanotaan olevan kaukana, ei se niin kaukana ole, että heidän matkansa olisi yhä kesken, mistä maahanmuuttaja sana kertoo. Kun osaamme vastata ja kertoa omasta kulttuuristamme, saamme ymmärtää myös sen arvon, minkä maamme rajojen ulkopuolelta tulleet ystävät meille tuovat. Erityisesti juuri päihdekeskustelussa he esittävät useimmiten osuvimmat kysymykset. Lintukotomme päihteiden käyttö pääsee oikeisiin globaaleihin mittasuhteisiin, kun muistamme, että puolet maapallon väestöstä ei ole esim. alkoholia koskaan maistanutkaan.

 

Lapset malliesimerkkinä

Saamme oppia lapsilta mutkattoman tavan kohdata kulttuurisensitiivisesti. Lapsethan eivät kiinnitä huomiota epäolennaisuuksiin, vaan kohtaavat toisensa tuttavallisesti planeettamme telluksen tallaajina, ehkä kaukaakin tulleina kiinnostavina kavereina, jotka tuovat uusia jänniä leikkejä rikastuttamaan ja avartamaan hiekkalaatikkoamme. Kunpa vielä aikuisinakin saisimme oppia uudelleen tämän tutkivan uteliaisuuden, jossa kohteena on toinen ihminen – sinä, joka olet seuraani tervetullut minä, kertomaan itsestäsi, arvomaailmastasi ja uskomuksistasi. Tässä avoimuudessa uskallan kuulla myös näkemyksesi yhteiskuntani ongelmakohdista, kuten päihteiden käytöstä. En suutu, vaan rohkaistun ajattelemaan toisin ja muuttamaan sitä mikä muutettavissa on, samalla itseäni ja omaa kulttuuritaustaani kuunnellen.

 

Oppia isommilta

Olen saanut käydä parhaimmat kulttuuriin ja käytöstapoihin liittyvät keskustelut eri puolilta maailmaa tulleiden ystävieni kanssa. Silloin olen saanut kokea itseni vähemmän metsäläiseksi ja aidosti modernimmaksi ihmiseksi, kun olen saanut pienen kansan edustajana kuulla tapoja ja tottumuksia ”suuresta maailmasta”, paljon runsaslukuisempien kansojen parista. Ongelmia toki on kaikkien kansakuntien keskuudessa, mutta yhdessä jakaen voimme löytää parhaita käytäntöjä yhteiseen käyttöön.

Päihteisiin liittyvät vastuulliset keskustelut ovat mitä parhaimpia tilaisuuksia toisiltamme oppimiseen ja jo ongelmaksi tulleiden epäkohtien huomioimiseen ja muuttamiseen. Mikä onkaan sen hienompaa, kun omat lapset iloitsevat oppineensa muiden kulttuurien jälkeläisiltä siitä, miten arvokas jokaisen elämä on, ja siitä, ettei sitä pidä vahingoittaa millään tavalla – päihteilläkään.

 

Marko Kailasmaa

pohdiskeleva kolmilapsisen perheen isä