blogi-kuva-2
Kulttuurisensitiivisyyden alkulähteillä
10.6.2016
bloggg
ånnin videosarjat saavat jatkoa!
17.6.2016
Näytä kaikki

Juteltaisko? – Suomen tärkein talk show

Jut_blog

Juteltaisko? – Suomen tärkein talk show

Talk show on ympäristö, jolta voimme oppia paljon erilaisia asioita päihdekeskusteluihin liittyen. Talkshow’lle luontaista on avoin ja mukava ilmapiiri, mikä tukee hyvässä hengessä tapahtuvaa keskustelua ja ajatusten vaihtoa. Tasavertaisuus, kannustava henki ja rohkeus ovat avaimet onnistuneisiin päihdekeskusteluihin. Älä myöhästy – lähetys alkaa pian!

Kotisi on talk show’si

Joensuulaiset lapsiperheet saavat postitse kutsun maamme tärkeimpään talk show’hun. Kirjeessä rohkaistaan avaamaan vastuullinen keskustelu päihteistä perhe-elämän keskellä ja avoimin mielin yhdessä lasten kanssa pohtien.

– Tämä talkshow käydään kätevästi siellä missä perhe on koolla, ruokapöydässä, kotisohvalla tai vaikka ulkona. ånni-hankkeemme keskustelukutsu antaa vanhemmille käteviä eväitä vastuullisen päihdekasvatuksen omaksumiseen ja aiheen avaamiseen jo alakouluikäisten lasten kanssa. Eikä kenenkään tarvitse olla mestarijuontaja, sillä tärkeintä on lasten kuunteleminen ja yhdessä pohtiminen, kertoo ånni-hankkeen projektipäällikkö Anne Ahlefelt Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.

ånni-hanke näkyy laajemminkin Joensuun kaupunkikuvassa 6.–19.6. Hankkeen Pohjois-Karjalan päätöskampanja huipentuu kaupunkilaisten yhteiseen talkshow’hun Iso Myyssä tiistaina 14.6., jolloin kauppakeskuksen promootiopaikalla järjestetään klo 17 ja 18 Juteltaisko? -keskustelushow. Tilaisuudessa haastellaan viihteellisellä otteella kauppakeskuksen asiakkaita. Keskustelua vetävät Albert Kajava ja Elina Pesonen. Mukana improvisoimassa myös Hilla Viitakare.

– Ääneen pääsevät kaikki aiheesta kiinnostuneet. Tärkeintä on muistaa, että lasten kanssa käytävässä päihdekeskustelussa ainoa väärä vastaus on se, ettei vastaa mitään. Aikuinen saa myös sanoa, ettei tiedä, ja tutustua aiheeseen lapsen kanssa. Juteltaisko? -show tähtääkin yhteiseen pohdintaan ja asioiden oivaltamiseen, Iso Myyn keskustelussa mukana oleva Anne Ahlefelt kuvaa.

Mitä voimme oppia hyvältä talk show juontajalta?

Talk show juontajan vinkit päihdekeskusteluun

Tässä vielä erinomaisia vinkkejä onnistuneisiin päihdekeskusteluihin. Tartu siis rohkeasti härkää sarvista ja anna lapselle tai nuorelle mahdollisuus keskustella ja kuulla aikuisen mielipide!

  • Hyviä tilaisuuksia aloittaa päihdekeskustelu ovat arjen eri tilanteet, joissa päihteet tulevat esille.
  • Kysy avoimesti ja valmistaudu saamaan vastauksia, joista et pidä. Älä anna valtaa tunteille vaan varaa aikaa keskusteluun sinua huolettavista vastauksista. Älä tuomitse!
  • Esitä kysymyksiä, jotka inspiroivat jatkamaan keskustelua. Vältä kysymyksiä, joihin voi vastata vain kyllä tai ei.
  • On usein parempi keskustella päihdeilmiöistä yksittäisten päihdeaineiden sijaan.
  • Hyvässä keskustelussa lapset ja nuoret saavat mahdollisuuden vertailla omia mielipiteitään ja arvojaan muiden kanssa.

 

Millainen päihdekeskustelija Sinä olet? Tee testi ja löydä juontajaesikuvasi!

Päihdekeskustelujoita on monenlaisia, ja keskustelujen käymiseen ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Tärkeintä on, että keskusteluja käydään!

Klikkaa osoitteeseen: http://ånni.fi/keskustelutesti/