ånni-hanke haastaa vanhemmat vastaamaan lasten päihdekysymyksiin – Kannustavana esimerkkinä somalivanhemmat
26.4.2017
Näytä kaikki

ånni-hanke muistuttaa vanhempien päihdekasvatusvastuusta juhannuksenakin

Mökkijuhannus kutsuu sekä suomalaisia että somaleja
– puhu päihteistä lapsesi kanssa!

Suomalaisia kesämökin omistajia yhdistää paluu luontoon. Tarve on yhteinen eri kieli- ja kulttuuriryhmien kesken. Vaikka juhannuksen merkitys on monille maahanmuuttajille tuntematon, eikä heillä useinkaan ole kulttuurissaan keskikesän juhlaa, osa heistä kuitenkin omaksuu sen uudessa kotimaassaan. Esimerkiksi somalitaustaiselle Abdisalan Ismailille kesämökki on tärkeä.

”Olen aktiivinen mökkeilijä. Nautin siitä, koska ihmisen ruumis on peräisin luonnosta. Sen takia on tärkeä väliajoin palata alkukotiin”, Turussa opettajana toimiva Abdisalan Ismail kertoo.

ånni-hanke muistuttaa lasten huomioimisesta juhannuskampanjallaan. Lasten hankkeessa esittämä kysymys Miksi alkoholi on keksitty? pysäyttää Iltalehden verkkosivuilla. Hanke muistuttaa, että lapsilla on kysymyksiä päihteistä kulttuuritaustasta riippumatta, ja että vastuullinen päihdekasvatus on osa vanhemmuutta myös juhlinnan ja ilon keskellä.

Luonnon kauneudesta ja keskikesän valosta iloitseminen kuuluvat kaikille, mutta myös turvallinen ja terveellinen juhlinta. Siksi vanhempien tulee huolehtia lasten hyvinvoinnista ja myös keskustella heidän kanssaan tasapainoisista juhlimistavoista ja niihin liittyvistä käytännöistä. Lapsilla on oikeus kysymyksiinsä myös juhannuksena!

Avoimeen ja kulttuurisensitiiviseen päihdekeskusteluun niin kotona kuin koulussakin auttavat ånni-hankkeessa luodut Juteltaisko ja ånni yhdessä -keskustelumallit, jotka löytyvät hankkeen verkkosivuilta www.ånni.fi

ånni-hanke on seitsemän koulutyötä tekevän järjestön yhteishanke vuosina 2014–2017. Mukana ovat Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Koulutus Elämään -säätiö, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Music Against Drugs ry, Raittiuden Ystävät ry, Suomen Vanhempainliitto ja YMCA Finland.